Choroby grzybowe jęczmienia jarego - jak im przeciwdziałać?
W czołówce wysiewanych zbóż na polskich polach plasuje się jęczmień jary. Jednak ze względu na krótki okres wegetacyjny i słabo rozwinięty system korzeniowy ma on dosyć duże wymagania glebowe. Poza tym jest również podatny na zachwaszczenie i choroby grzybowe. Jakie są to choroby i czy można im przeciwdziałać?
Jęczmień jary – jakie choroby mu zagrażają i jak im zapobiegać?
W Polsce, według danych statystycznych Głównego Urzędu Statystycznego, jęczmień jary jest drugą najczęściej wybieraną przez producentów uprawą. Jęczmień jary jest wrażliwy na niskie temperatury we wczesnych fazach rozwojowych. Poza tym zagrażają mu różnego rodzaju grzyby i bakterie. Czy istnieje na ten problem jakieś skuteczne rozwiązanie? Podstawową sprawą w zapobieganiu chorób jęczmienia jarego jest wybór odpowiedniej odmiany z dużą odpornością. Ważny jest siew w optymalnych terminach dla danej odmiany i zrównoważone nawożenie. Należy starannie przyorać resztki pożniwne, bo to właśnie w nich mogą się znajdować sprawcy infekcji. A co w sytuacji, gdy choroba już się pojawi? Choroby należy leczyć jak najszybciej od rozpoznania, dlatego ważne jest, aby regularnie sprawdzać stan zboża. Im wcześniej rozpozna się problem, tym większe szanse na zatrzymanie rozwoju groźnych chorób. Wskazane jest używanie chemicznych środków prewencyjnych w celu ochrony plantacji. Gdy użyjemy środków zwalczających chorobę po zauważeniu jej objawów, uda się zatrzymać dalszy rozwój infekcji, ale nie cofniemy uszkodzeń spowodowanych przez patogen. Poza tym, jak już wspomnieliśmy, jęczmień jary ma krótki okres wegetacji, więc mamy niewiele czasu, aby zwalczyć grzyby i bakterie w jego wczesnym stadium rozwoju. Często spotykaną chorobą jest rynchosporioza zbóż. Charakteryzuje się żółtymi i brązowymi plamami na liściach. Straty w plonach mogą wynosić 10-30%. Inną chorobą grzybową jest mączniak prawdziwy zbóż i traw. Wywołany jest grzybem i można go rozpoznać po białym nalocie na powierzchni liści. Może również powodować duże straty w uprawach. Aby zapobiegać tej chorobie, ważne jest nawożenie azotem, opryski i unikanie sąsiedztwa zbóż ozimych i jarych.