76-200 Słupsk,

 ul. Grunwaldzka 11

Telefon  +48 59 843 63 70

Email   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

PSZENICA OZIMA ARTIST

  • pszenica z gruby B (chlebowa)
  • Bardzo wysoki poziom plonowania bez względu na poziom agrotechniki,
  • Średniowczesna zarówno w kłoszeniu jak i dojrzałości technologicznej,
  • Bardzo wysoka i stabilna liczba opadania a także wysoki ciężar hektolitra.
  • Znakomite krzewienie,
  • Dobra zimotrwałość,
  • Odporność na pleśń śniegową,
  • Bardzo dobrze nadaje się na polskie warunki klimatyczne

 

PSZENICA OZIMA SAILOR

  • Odmiana jakościowa – grupa A, o wysokich parametrach jakościowych ziarna, tj. wysokiej zawartości białka i glutenu.
  • Średnio wczesna, o rewelacyjnym plonowaniu  we wszystkich rejonach kraju.
  • Posiada doskonałe cechy adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych. Poza Polską zarejestrowana jest w Niemczech, Austrii, Czechach i na Białorusi. Jest w badaniach rejestrowych w Rosji, Estonii oraz na Łotwie i Litwie.
  • Dobra odporność na choroby.
  • Sailor posiada grube ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu i niewielkim udziale pośladu.
  • Rośliny średniej długości  i dobrej odporności na wyleganie.
  • Dobra zdolność krzewienia.
  • Dobra zimotrwałość.
  • Odmiana idealna do późnych siewów po kukurydzy i burakach.

 

PSZENICA OZIMA JULIUS

  • Odmiana jakościowa – grupa A
  • Doskonała do siewów po wszystkich przedplonach
  • Wysoki potencjał plonowania
  • Wysoka zawartość białka, jak również wysoka i stabilna liczba opadania
  • Bardzo dobra odporność na mączniaka, septoriozę liści, rdzę brunatną i DTR
  • Polecana do uprawy na wszystkich typach gleby, również na słabszych stanowiskach
  • Odmiana o średnio wczesnym terminie kłoszenia, natomiast średnim do późnego terminie dojrzewania
  • Dobra zimotrwałość.
  • Rośliny niskie do średniej wysokości, o bardzo małej skłonności do wylegania.

 

PSZENŻYTO OZIME ROTONDO

  • Krótkosłoma odmiana pszenżyta o dobrej sztywności.
  • Charakteryzuje się rekordowym i stabilnym poziomem plonowania na terenie całej Polski.
  • Bardzo dobra mrozoodporność pozwala na uprawę na terenie całego kraju.
  • Posiada piękne, grube ziarno w typie pszennym o wysokiej zawartości białka.
  • Rotondo jest odmianą średnio wczesną.
  • Posiada dobrą zdrowotność. Jednak w przypadku intensywnej technologii uprawy, zaleca się zastosowanie dwóch zabiegów ochrony fungicydowej.
  • Charakterystyczną cechą jest nadzwyczajna krzewistość, co sprawia, że zalecane jest stosowanie niskich norm wysiewu, co znacznie obniża koszty zakupu nasion kwalifikowanych.

 

PSZENŻYTO OZIME GRENADO

  • Odmiana półkarłowa.
  • Wyróżnia się bardzo wysokim potencjałem plonowania w różnych warunkach glebowo – klimatycznych.
  • Jest jedna z najkrótszych odmian wśród pszenżyt zarejestrowanych w Polsce.
  • Posiada bardzo dobrą odporność na wyleganie.
  • Charakteryzuje się średnio wczesnym terminem dojrzewania oraz dobrą odpornością na większość chorób, uwaga jednak na rdzę żółtą!
  • Jest to odmiana o bardzo dobrej zimotrwałości.
  • Według badań polskich i niemieckich Grenado charakteryzuje się dużą przydatnością dla przemysłu spirytusowego (wysoki uzysk spirytusu).
  • Atutem tej odmiany jest duża odporność na zakwaszenie gleby, co sprawia, że Grenado może być uprawiane również na glebach słabych.

 

PSZENŻYTO OZIME MELOMAN

  • Odmiana o wysokiej mrozoodporności 5,5
  • Odmiana o tradycyjnej długości słomy,
  • Wysoki plon, powyżej wzorca COBORU!
  • Posiada wysoką odporność na porastanie ziarna w kłosie .
  • Dobra odporność na choroby grzybowe.
  • Odmiana średnio wczesna o wysokiej zawartości białka
  • Ziarno duże i bardzo dobrze wyrównane.
  • Nr 1 plonowania w 2014 i 2015 roku!

 

JĘCZMIEŃ OZIMY GLORIA

  • Paszowa odmiana dwurzędowego jęczmienia ozimego.
  • Charakteryzuje się wysokim potencjałem plonowania.
  • Odmiana uniwersalna, przydatna do uprawy na glebach dobrych, jak i na gorszych stanowiskach.
  • Wczesny termin kłoszenia i dojrzewania.
  • Rośliny średniej wysokości o bardzo dobrej odporności na wyleganie, co daje bezpieczeństwo uprawy przy zwiększonych dawkach nawożenia azotowego.
  • Ziarno Glorii jest grube, bardzo dobrze wyrównane i o dużej gęstości.
  • Posiada również dużą zawartość białka, co czyni ją idealną w żywieniu zwierząt.
  • Odmiana o dobrej zimotrwałości (5 w skali 90), a także dobrej zdrowotności. Szczególnie odporna jest na pleśń śniegową, plamistość siatkową i rynchosporiozę.

 

ŻYTO OZIME DAŃKOWSKIE DIAMENT

  • Żyto Dańkowskie Diament jest odmianą populacyjną należącą do grupy najwyższej plonujących odmian żyta na terenie  Polski.
  • Odmiana o dobrej odporności na choroby.
  • Rośliny średniej wysokości o dobrej odporności na wyleganie.
  • Ziarno wyrównane o średnio wysokiej MTZ i dużej gęstości w stanie zsypnym.
  • Dużym atutem żyta Dańkowskie Diament jest bardzo dobra jakość ziarna, przez co idealnie nadaje się do uprawy na cele młynarsko-piekarskie. Wynika to z faktu posiadania wysokiej liczby opadania, dużej lepkości maksymalnej kleiku skrobiowego oraz wysokiej końcowej temperatury kleikowania.
  • Dobra odporność na porastanie ziarna w kłosie sprawia, że w latach o niekorzystnych warunkach pogodowych w czasie zbioru długo utrzymuje dobrą jakość.

 

ŻYTO OZIME DAŃKOWSKIE RUBIN

  • Odmiana populacyjna o wysokim i stabilnym plonowaniu w Polsce, Niemczech, Austrii oraz Szwecji.
  • Odmiana wczesna, przydatna do uprawy w różnych warunkach klimatyczno-glebowych.
  • Szczególnie przydatna na gleby słabe.
  • Odmiana o skróconym źdźble i dobrej odporności na wyleganie, co sprawia, że może być uprawiana w intensywniejszej technologii.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na choroby oraz niską podatnością na sporysz.

 

ŻYTO HYBRYDOWE TUR F1

  • Mieszaniec trójliniowy o nadzwyczajnej i stabilnej plenności na terenie całego kraju. W 2015 roku na poziomie średnio intensywnym a1 plonował ponad 8 t/ha (116% wzorca), natomiast na poziomie intensywnym a2 plonował blisko 10 t/ha (118% wzorca).
  • Ziarno grube o dobrym wyrównaniu i niskim udziale pośladu.
  • Nadzwyczajna jakość ziarna – przydatny na cele młynarsko-piekarskie.
  • Bardzo dobra odporność na choroby oraz niska podatność na sporysz.
  • Mieszaniec o dobrej odporności na wyleganie.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.